Vita de vie Feteasca Neagra – „bijuteria” soiurilor romanesti indigene

Vita de vie feteasca neagra

Considerata de specialistii oenologi drept „bijuteria” soiurilor de struguri romanesti indigeni, si avand in spate o istorie milenara, vita de vie Feteasca Neagra este o forma intermediara a vitei de padure salbatica (Vitis silvestris), ce a supravietuit miraculos pana in zilele noastre. Semintele vitei de vie Feteasca Neagra au fost descoperite in vestigii antice din Romania, vechi de peste 2000 de ani. O analiza comparativa a parametrilor semintelor unor soiuri locale antice (Negru-moale, Rara-neagra) si a vitelor de padure salbatice a aratat un grad ridicat de asemanare. Parintii acestui soi nu au putut fi inca determinati.

In functie de regiunea in care a fost cultivata, vita de vie Feteasca neagra a fost si este cunoscuta si sub alte denumiri (sinonime) – Pasareasca neagra, Poama Fetei Neagra sau Coada Randunicii. In alte limbi: Фетеаска Неагра – in rusa, Fekete Lány – in maghiara, Schwarze Mädchentraube – in germana si Black Maiden sau Black Fairy – in engleza. In februarie 1940 s-a decis includerea soiului de vita de vie Feteasca Neagra in lista soiurilor de struguri tehnici rosii, carora li s-a permis inmultirea si cultivarea in Romania. In 1971, acest soi a intrat in Catalogul oficial al soiurilor romanesti, iar din 2005 pana in 2009 au fost incluse si sapte clone ale acestuia.

Vita de vie Feteasca Neagra reprezinta o perspectiva atractiva pentru viticultori, deoarece este rezistenta atat la temperaturi scazute, cat si la conditiile de seceta. Strugurii se coc tarziu si boabele au pielea groasa, calitati ce duc la vinuri cu o concentratie excelenta de antocianine (compusi fenolici naturali, antioxidanti, responsabili de culoarea rosu/violet a strugurilor de vin rosu, dar si a multor alte fructe si legume) ce dau acestor vinuri un pigment deosebit. Soiul de vita de vie Feteasca Neagra este destul de versatil, deoarece vinurile sale pot fi produse in trei variante: sec, demisec sau dulce.

Ciorchinii de struguri sunt cilindrici sau conici, cu boabe compacte. Greutatea medie a ciorchinilor este de 150 grame. Boabele sunt rotunde, de dimensiuni medii, acoperite cu o piele groasa, rezistenta, de culoare violet inchis, acoperita cu un strat ceros. Sucul pulpei este incolor dar vinurile sunt superb colorate, avand o nuanta rosie-rubinie intensa. In functie de tehnicile de vinificare si de regiunea unde este cultivata, vita de vie Feteasca Neagra produce vinuri ce au arome variate si taninuri fine, aciditate buna, corp de la mediu pana la intreg si deseori depasesc 13% alcool.

In vinurile rezultate din recoltarea si procesarea strugurilor vitei de vie Feteasca Neagra cele mai frecvente arome sunt de cirese amare si condimente (scortisoara, piper negru sau alb, nucsoara), inerente acestui soi. Arome de cires sau prune afumate sunt deseori prezente, completate cu variatii de fructe de padure. Postgustul ofera o experienta placuta si imbogateste aroma acestui vin cu arome de ciocolata. De asemenea, gustul acestui vin isi incanta consumatorii cu taninuri puternice, solide, aciditate revigoranta, alcool bine integrat si zahar rezidual foarte discret.

Chiar si fara imbatranire in celebrele butoaie de stejar, aceste vinuri au deja arome similare celor tinute ani de zile in asemenea conditii. Vinurile cu influenta minima a stejarului si fructuozitate maxima sunt la mare cautare in zilele noastre, iar vinurile vitei de vie Feteasca Neagra se incadreaza perfect in aceasta tendinta. Nu sunt multe pepiniere in Romania care va pot oferi butasi de vita de vie, astfel incat daca sunteti interesat sa cultivati acest soi special de vita de vie, il puteti comanda online.