Telescopul James Webb e deja pregatit de lansare

telescopul James Webb

Celebrul telescop spatial James Webb a trecut printr-un proces de dezvoltare foarte lung – lansarea sa a fost planificata pentru 2014 dar, datorita mai multor probleme, misiunea a fost amanata de mai multe ori, lansarea fiind programata in 2021.

Testarea vehiculului de transport – esentiala

Recent, Goddard Space Flight Center a impartasit vestea buna ca partile principale ale vehiculului destinat sa transporte telescopul James Webb in spatiul cosmic au trecut cu succes testele de vid, iar inginerii au trebuit doar sa le conecteze.

In timpul acestor teste, componentele aparatului sunt plasate intr-o camera de vid prevazuta cu toate conditiile din spatiul cosmic, in care telescopul trebuie sa functioneze. Telescopul insusi a fost testat cu succes anul trecut la acelasi Goddard Space Flight Center. In acest an a fost randul vehiculului, considerat partea de serviciu a dispozitivului – performanta sa in conditiile orbitei de pe Pamant a fost verificata de inginerii companiei militaro-industriale Northrop Grumman.

Telescopul „James Webb” – la un pas sa zboare in spatiul cosmic

Cercetatorii au anuntat ca partea de serviciu a telescopului nu a rezistat nici unei probleme, in conditiile unei scaderi bruste a temperaturii de la +102 la -148 grade Celsius. Chiar si cu astfel de schimbari de temperatura extreme, cercetatorii nu au gasit nici macar un defect, atat in electronica telescopului, cat si in motoarele sale.

Recent, testele au fost finalizate cu succes, ceea ce inseamna ca cele doua parti componente ale telescopului vor fi in curand asamblate. Ulterior, dispozitivul va fi trimis la centrul spatial Kourou din Guyana Franceza, loc de unde va fi lansat in spatiu cu ajutorul unei rachete de lansare speciale, denumita Ariane 5.

Telescopul „James Webb” este considerat ca un inlocuitor al legendarului telescop „Hubble”, dispozitiv astronomic ce a servit omenirii aproape trei decenii. Dezvoltatorii sustin ca noul telescop va fi atat de puternic incat va putea vedea chiar si un bondar, daca acesta s-ar afla pe suprafata Lunii.

L.E. Telescopul James Webb a fost lansat in spatiu in data de 25 decembrie 2021 cu ajutorul unei rachete Ariane 5 de la portul spatial european din Guiana Franceza. Puteti urmari pe YouTube momentul lansarii transmis live de NASA.