Proteus va fi cea mai mare statie subacvatica din lume

Proteus va stationa pe fundul Marii Caraibelor.

Designerul elvetian Yves Behar si acvanautul Fabien Cousteau, nepotul celebrului explorator francez Jacques-Yves Cousteau (1910-1997), pionier in cercetarea vietii din adancurile marilor si oceanelor, lucreaza impreuna la un nou proiect, o statie subacvatica destinata oamenilor de stiinta.

Denumit Proteus, proiectul propus de Yves Behar si  Fabien Cousteau nu este doar o uriasa statie de cercetare a vietii submarine dar si un habitat uman subacvatic. Proteus este planificat sa fie amplasat pe fundul marii, aproape de Curaçao, o insula apartinand arhipeleagului Antilele Mici, situata in sudul Marii Caraibelor.

Studiul vietii subacvatice este mai important decat explorarea spatiului cosmic?

Se preconizeaza ca Proteus sa devina casa tuturor oamenilor de stiinta doritori sa descopere misterele adancurilor marilor si oceanelor, in special celor ce studiaza efectele schimbarilor climatice asupra vietii submarine. Yves Behar si Fabien Cousteau au facut acest pas pentru ceea ce ei considera a fi vital pentru viitorul omenirii.

„Cunoasterea oceanului este de o mie de ori mai importanta decat explorarea spatiala, pentru supravietuirea noastra, pentru traiectoria noastra in viitor”, a declarat Cousteau intr-o convorbire video. „Este sistemul nostru de sprijin al vietii. Este tocmai motivul pentru care noi existam in primul rand”, a precizat Cousteau potrivit CNN.

Va initia Proteus un nou mod de viata?

„Cu o suprafata utila de 4.000 de metri patrati, Proteus va fi de trei sau patru ori mai mare decat orice habitat subacvatic existent pana acum, capabil sa gazduiasca pana la doisprezece persoane simultan. In plus, statia va fi proiectata sa colecteze cat mai multa lumina naturala de la hublouri, din partea de sus si din jurul laturilor structurii,” a explicat Behar in declaratia sa.

In afara de statia subacvatica operationala denumita „Aquarius Reef Base”, operata de Universitatea Internationala din Florida si folosita de NASA, acest nou proiect poate face o diferenta considerabila privind studiul marilor si oceanelor.

De fapt, proiectul Proteus se doreste a fi o statie subacvatica similara celebrei Statii Spatiale Internationale (ISS) aflate in spatiul cosmic. Prin urmare, agentiile guvernamentale, oamenii de stiinta si chiar diverse asociatii din sectorul privat sunt asteptate sa faca noi descoperiri, in urma studiilor efectuate in acest laborator suvacvatic desprins parca din „20.000 de leghe sub mari”, cunoscutul roman al lui Jules Verne.