Oamenii de stiinta americani au ajuns la concluzia ca tinerii si copiii joaca un rol mai important in raspandirea coronavirusului in randul populatiei, decat se credea anterior. Acestia au descoperit ca minorii nu au nicio protectie speciala impotriva coronavirusului, iar continutul de particule daunatoare din caile respiratorii ale pacientilor tineri este chiar mai mare decat la adulti. Persoanele infectate din aceasta grupa de varsta sunt deosebit de periculoase, deoarece boala lor este adesea asimptomatica.
Tinerii infectati sunt in mare parte asimptomatici
Medicii de la Spitalul General Massachusetts din Boston au efectuat ample cercetari pediatrice privind coronavirusul si nu au raportat nicio protectie specifica impotriva infectiei cu coronavirus la copii si adulti tineri. De asemenea, medicii au avertizat despre pericolul special pentru ceilalti, pe care il reprezinta minorii, a caror boala este usoara sau asimptomatica.
In activitatea oamenilor de stiinta, manifestarile clinice ale coronavirusului, infectivitatea si raspunsul sistemului imunitar au fost studiate la minori cu varsta cuprinsa intre 0 si 22 de ani. Dintre cei 192 de copii si adolescenti studiati, 49 au fost testati pozitiv, iar alti 18 au fost diagnosticati cu sindromul inflamator multi-sistem al copilariei (MIS-C).
Aceasta boala este considerata o consecinta a coronavirusului. La participantii sanatosi depistati la studiu si la pacientii cu MIS-C, au fost studiate si caracteristicile imunitatii, fiind determinate prezenta si activitatea anticorpilor.
La pacientii tineri infectati, incarcatura virala (continutul de particule de coronavirus in caile respiratorii) a fost semnificativ mai mare decat la adultii spitalizati din sectia de terapie intensiva.
Dupa cum a mentionat dr. Lael Jonker, autorul principal al studiului, director al Centrului de Fibroza Chistica din Spitalul Massachusetts, odata cu o incarcatura virala ridicata, creste si riscul transmiterii coronavirusului.
Raspunsul sistemului imunitar poate avea complicatii
Situatia este agravata de faptul ca medicii pediatri sunt adesea indusi in eroare de simptomele coronavirusului care sunt, de asemenea, similare racelilor si gripei: febra, curgerea nasului si tuse. Acest lucru face dificila stabilirea rapida unui diagnostic precis.
Potrivit coautorului studiului, directorul Centrului de cercetare pentru imunologie si biologie mucoasa de la Spitalul Massachusetts, profesor de pediatrie la Harvard School of Medicine, Alessio Fasano, copiii, adolescentii si tinerii nu au nicio protectie speciala impotriva coronavirusului.
Un studiu al pacientilor cu MIS-C a aratat un raspuns puternic al sistemului imunitar la agentul patogen. Complicatiile unui raspuns accelerat al sistemului imunitar pot provoca probleme cardiace grave, inclusiv insuficienta cardiaca acuta.
Aceste complicatii grave sunt consecinte ale raspunsului sistemului imunitar la coronavirus si numarul de astfel de pacienti este in crestere. Aparent, raspunsul sistemului imunitar, ca rezultat al coronavirusului transferat la minori ca si la adultii cu complicatii sistemice similare extrem de grave, vizeaza cel mai adesea inima, conform teoriei profesorului Fasano.
Pentru medicii pediatri, intelegerea proceselor imune la pacientii lor este esentiala pentru dezvoltarea urmatoarelor etape in strategiile de tratament si prevenire. De asemenea, acestia recomanda sa se ia in considerare datele obtinute, inainte de a se deschide gradinite, scoli si alte institutii de invatamant pentru minori.