Alimentatia organizata in mod corespunzator in timpul sarcinii este de mare importanta pentru sanatatea copilului si a viitoarei mame. In aceasta perioada, este important sa acorzi atentie calitatii si cantitatii alimentelor consumate. Intr-adevar, prin toata varietatea de produse, exista si cele care pot provoca daune ireparabile fatului si chiar femeii insasi. Prin urmare, dieta obisnuita pentru ceilalti, in timpul sarcinii cu siguranta nu va putea oferi viitoarei mame si copilului ei toate oligoelementele si vitaminele utile. Astazi vom vorbi despre organizarea unui meniu corect si sanatos.
Reguli de dieta si siguranta la alegerea produselor in timpul sarcinii
Femeile trebuie sa fie mai bine organizate timpul sarcinii, cu privire la dieta. La urma urmei, atat bunastarea lor, cat si dezvoltarea fatului depind de respectarea unor reguli simple. Prin urmare, trebuie sa mananci la fiecare 4 ore. O noua zi ar trebui sa inceapa cu un mic dejun complet, cum ar fi un preparat cu lactate, o felie de paine integrala sau musli si fructe proaspete. Asigura-te ca ai o masa completa. Dar daca acest lucru nu este posibil, poti manca un sandvis obisnuit cu legume proaspete sau o salata cu porumb cu ulei de soia. Se recomanda completarea unei astfel de mese cu iaurt si fructe.
O masa de dupa-amiaza poate include un sandvis cu continut scazut de grasimi, iaurt, fructe si suc. Dar de la produse de patiserie, pizza, carnati, produse afumate si prajite, este mai bine sa refuzi deocamdata sau chiar sa le excluzi complet din meniu. Seara, mancarea unei femei insarcinate ar trebui sa fie usoara si dietetica, de exemplu, o portie dintr-un fel de mancare cu lactate, o bucata mica de paine neagra sau fursecuri neindulcite, precum si fructe.
In primele etape ale sarcinii, alimentatia nu ar trebui sa se schimbe dramatic. Totusi, merita totusi sa ai grija de aportul unei cantitati suficiente de acid folic. Pentru a face acest lucru, include salata verde si cereale in dieta ta. Refuza fast-foodul si alte produse similare. Mananca mai multe fructe si legume care sunt galbene si portocalii. Paine prajita cu branza si cereale, precum si iaurturi cu fructe de padure, vor fi utile.
Dar, pe langa alimentatia corecta, este important sa urmezi recomandarile binecunoscute atunci cand alegi si pastrezi produsele. Aderand la ele, te poti proteja de toxiinfectiile alimentare. Sfaturile binecunoscute includ pastrarea alimentelor in frigider, spalarea fructelor si legumelor, evitarea alimentelor insuficient gatite, a oualor crude si a produselor expirate. Dar exista cateva reguli mai evidente:
- atunci cand achizitionezi produse pentru organizarea unei alimentatii, acorda prioritate branzeturilor din lapte pasteurizat, soiurilor lor tari sau procesate. In acelasi timp, asigura-te ca tai crusta din branza tare;
- evita cumpararea de alimente pretaiate;
- cumpara numai peste proaspat si de inalta calitate, precum si fructe de mare;
- in timpul pregatirii mancarurilor, este important sa se efectueze procesarea termica corecta. In acelasi timp, alimentele preparate trebuie pastrate la frigider pentru cel mult 24 de ore;
- evita sa consumi lapte crud – acesta trebuie pasteurizat sau sterilizat.
10 cele mai bune alimente de consumat in timpul sarcinii
Expertii au identificat cele mai bune 10 alimente de consumat in timpul sarcinii. Totusi, nu trebuie sa le folosesti pe toate, doar alege-le pe cele care ti se potrivesc cel mai bine. La urma urmei, din produsele nedorite, oricat de utile ar fi acestea, poti sa faci cel mai mult rau copilului tau nenascut si doar sa-ti agravezi starea.
Deci, ouale sunt bogate in vitamine si minerale. Contin proteine de inalta calitate de care copilul dumneavoastra are nevoie pentru formarea corecta a celulelor. Prin urmare, si tu, ca femeie insarcinata, ai nevoie de o astfel de proteina. In plus, ouale contin colina. Asigura dezvoltarea psihica si fizica normala a bebelusului in uter, deoarece previne defectele de formare a tubului neural. Ouale sunt, de asemenea, bogate in acizi grasi omega-3. Ele sunt esentiale pentru creier si vedere. De aceea, nutritionistii sfatuiesc sa le incluzi in alimentatie in timpul sarcinii, atat in stadiile incipiente, cat si in trimestrele ramase.
Pentru completarea dietei, leguminoasele, de exemplu, fasole, linte, naut si celelalte tipuri ale acestora, sunt foarte recomandate. Sunt bogate in fibre alimentare si proteine, precum si in fier, zinc si calciu. Si fructele si legumele de culoare portocalie iti vor oferi vitamina A. Cartofii dulci pot fi, de asemenea, atribuiti acelorasi produse. Nutritionistii nu le interzic viitoarelor mamici sa-l foloseasca. De asemenea, somonul trebuie inclus in dieta in timpul sarcinii. Contine aceiasi acizi grasi omega-3. Dar poti manca astfel de peste nu mai mult de 340 g pe saptamana.
Iar daca nu iti place prea mult pestele, incearca sa-l inlocuiesti cu nuci, deoarece acestea contin si acizi grasi omega-3 de origine vegetala, care sunt esentiali pentru creier. In plus, cerealele integrale, precum fulgii de ovaz, hrisca, orzul perlat, painea integrala vor deveni utile. Sunt bogate in fibre alimentare si nutrienti precum vitamina E si seleniu, care protejeaza celulele organismului de efectele nocive.
Este important sa incluzi in alimentatie in timpul sarcinii produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, laptele fermentat si chefirul. Sunt bogate in calciu, asa ca te vor ajuta sa mentii oasele puternice in timpul formarii tesutului osos al bebelusului in uter. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza si salata verde iti vor oferi vitamine pentru vedere precum A, C si K. Carnea slaba, precum carnea de vita sau carnea de porc te vor ajuta, de asemenea. Si fructele si legumele de diferite culori iti pot oferi tie si copilului tau diverse vitamine, minerale si antioxidanti. Ai grija de tine si mananca alimente sanatoase!