Pe toate suprafetele din proximitate, in aerul din jurul nostru si chiar pe propria piele, exista mii de microorganisme care pot provoca boli infectioase. Utilizarea dezinfectantilor medicali este o modalitate eficienta de a combate germenii si de a reduce numarul acestora la un nivel inofensiv.
Dezinfectantii medicali nu reprezinta doar materiale sanitare, ci ei ar trebui sa fie o necesitate in fiecare trusa de prim ajutor la domiciliu. In continuare, vom analiza tipurile de dezinfectanti medicali, precum si criteriile dupa care sunt clasificati.
Modificarea echilibrului ecologic datorita intensificarii activitatii umane a dus la faptul ca in ziua de azi principalul dusman al omului sa fie unul dintre cele mai mici organisme care traiesc pe planeta – coronavirusul. Din fericire, dezinfectantii medicali pot incetini sau opri complet atat coronovirusul, cat si multe alte virusuri nocive.
Dezinfectantii medicali sunt, de fapt, un amestec echilibrat de mai multe substante active, ceea ce face posibila obtinerea efectului maxim impotriva celor mai daunatoare si rezistente microorganisme. Actiunea lor este in mod constant imbunatatita de catre cercetatori in laboratoare specializate.
In prezent, in medicina se utilizeaza dezinfectanti medicali cu un spectru larg de actiune, dintre care multi pot fi utilizati in mod repetat. Sunt extrem de eficienti si, in marea lor majoritate, siguri pentru oameni. Unii dintre ei pot fi folositi chiar si acasa ca produse de curatare, datorita toxicitatii lor scazute.
Caracteristici dezinfectanti medicali
Dezinfectantii medicali au numeroase beneficii:
- Au un spectru larg de actiune si activitate impotriva celor mai daunatoare microorganisme;
- Utilizarea lor este economica: solutiile de lucru pot fi stocate timp indelungat si apoi refolosite;
- Sunt non-toxici sau putin toxici pentru om si animale;
- Sunt neinflamabili si neexplozivi;
- Utilizarea si depozitarea lor sunt extrem de facile;
- Nu deterioreaza suprafetele si materialele dezinfectate;
- Au proprietati suplimentare de curatare si dezodorizare.
Toate aceste calitati fac din dezinfectantii medicali cel mai eficient mod de prevenire a bolilor infectioase (incluzand infectarea cu coronavirus) si un remediu eficient impotriva tuturor infectiilor existente.
Criterii de clasificare a dezinfectantilor medicali
Dezinfectantii medicali au mai multe criterii de clasificare. Primul criteriu este dupa starea in care exista, astfel incat ei pot fi sub forma:
- lichide;
- suspensii;
- pudra;
- granule;
- gel;
- spray;
- servetele impregnate;
- comprimate.
Al doilea criteriu de clasificare este in functie de substanta activa care sta la baza producerii lor. Dezinfectantii medicali pot fi pe baza de:
- alcool – sunt cele mai populare produse igienice pentru dezinfectarea mainilor (lichidele pe baza de alcool sunt adesea folosite pentru dezinfectarea pielii inainte de injectii). Nu lasa urme, se evapora rapid, sunt ieftini;
- clor – astfel de compozitii au un efect dezinfectant larg. Cand utilizati, nu uitati ca pot decolora tesaturile si pot coroda suprafetele metalice;
- fenoli – caracteristica avantajoasa a acestor produse este ca acestea creeaza un film protector care nu este usor de indepartat de pe suprafata dezinfectata. Acest lucru le permite sa pastreze camera curata mult timp;
- aldehide – au un spectru larg de actiune si chiar afecteaza negativ sporii fungici. Patrunde cu usurinta in locurile in care se acumuleaza microbi pe materiale, fara a deteriora tesuturile sau a provoca coroziunea metalelor;
- apa oxigenata – au un miros caracteristic, o toxicitate redusa si sunt considerati unii dintre cele mai siguri dezinfectanti medicali pentru mediu. Suprafetele metalice rezistente la coroziune, sticla si plasticul pot fi dezinfectate;
- amine tertiare – au toxicitate redusa si proprietati bune de curatare. Lucreaza impotriva majoritatii tulpinilor de microbi;
- amine cuaternare – sunt toxici, dar foarte eficienti impotriva tulpinilor patogene ale microorganismelor. Sunt folositi pentru dezinfectarea echipamentelor si suprafetelor;
- compusi organici – acestia sunt utilizati in principal pentru dezinfectarea sistemelor de hemodializa;
guanidine – non-toxicitatea acestora le permite utilizarea in industria alimentara. Atunci cand sunt aplicate pe obiecte, acestia formeaza un film permanent; - dezinfectanti medicali combinati – acestia constau intr-o combinatie de mai multe substante active de mai sus si inhiba o gama larga de microbi si bacterii.
Agentii antibacterieni moderni pot fi utilizati in viata de zi cu zi si in toate institutiile unde se acorda o atentie speciala sterilitatii suprafetelor si a pielii. Alegerea dezinfectantilor medicali trebuie sa se bazeze pe caracteristicile si/sau conditiile spatiului in care acestia vor fi utilizati.
Dezinfectantii medicali si substantele antiseptice joaca un rol important in ingrijirea sanatatii. Va puteti ajuta sistemul imunitar sa faca fata influentelor externe daunatoare doar prin alegerea celor mai potriviti dezinfectanti medicali, pentru o dezinfectare cat mai profesionala. Pentru mai multe detalii despre clasificarea dezinfectantilor medicali, vizitati magazinul online Igienata.ro dezinfectant si produse antibacteriene care este foarte bine aprovizionat.