5 sfaturi pentru optimizarea metabolismului

Alimente benefice unui metabolism ideal.

O vorba din popor spune ca unii mananca exagerat si raman tot slabi, iar altii se ingrasa doar privind mancarea. Nutritionistii sunt siguri ca metabolismul fiecaruia este de vina. Daca al dvs. este rapid, atunci totul este OK, o silueta zvelta va este asigurata. Daca metabolismul este moderat, probabil ca nu veti fi gras, dar nici slab. Viata oamenilor cu un metabolism lent este o lupta eterna pentru optimizarea acestuia. Cum puteti castiga aceasta lupta?

Consumarea proteinelor ​​adecvate

Proteinele ar trebui sa reprezinte pana la 35% din aportul zilnic de calorii. De ce avem nevoie de proteine? In primul rand, acestea sunt necesare pentru formarea de hormoni si enzime ce accelereaza procesele metabolice. In al doilea rand, pentru a descompune proteinele, organismul trebuie sa lucreze din greu si sa cheltuiasca sutele de kilocalorii suplimentare. Cele mai de succes in acest sens sunt produsele proteice cu structura fibroasa, si anume carnea (pui, curcan, miel, vita). Nutritionistii recomanda sa mancam de patru ori pe zi, incluzand proteinele ​​in trei dintre cele patru mese.

Alegerea carbohidratilor potriviti

Cei care doresc sa isi mentina greutatea, sa piarda in greutate sau sa isi dezvolte masa musculara stiu ca au nevoie de proteine si deseori o consuma in cantitati considerabile. Acest lucru implica o schimbare a echilibrului acido-bazic al corpului spre partea acida. Valoarea respectiva a pH-ului incetineste activitatea mai multor hormoni si enzime, inclusiv a celor implicati in sinteza fibrelor musculare si in descompunerea grasimilor.

Prin urmare, carbohidratii complecsi trebuie sa fie prezenti in dieta. Ei se obtin cel mai bine din legume si fructe. Norma zilnica este de aproximativ 450-500 g. In ceea ce priveste cerealele, este mai bine sa nu abuzati de ele, chiar si daca e vorba de cereale integrale. Nutritionistii recomanda ca acestea sa insemne doar 5-7% din aportul zilnic de calorii.

Calculul caloriilor

Multi oameni stiu ca, pentru a pierde in greutate, trebuie sa reduceti totalul de calorii al dietei. In acelasi timp, ei cred in mod eronat ca, cu cat ele se scad mai mult, cu atat se vor desparti mai repede de kilogramele neplacute.

Cu toate acestea, o dieta cu un continut minim de calorii (500-800 kcal) reduce serios rata proceselor metabolice. Intr-adevar, cu o dieta atat de redusa, activitatea glandei tiroide este inhibata, glanda ai carei hormoni sustin doar procesele metabolice la un anumit nivel. Prin urmare, daca intentionati sa slabiti, este important sa calculati corect raporturile zilnice de acumulare si consum de energie.

Odihna suficienta

Datorita lipsei de somn (numai 3-4 ore sau mai putin), oamenii se ingrasa. In timpul somnului, se produc o serie de hormoni care sunt implicati in descompunerea grasimilor. In special, privarea de somn scade dramatic nivelurile de leptina, un hormon ce regleaza aportul de energie si apetitul. Lipsa somnului este cea mai sigura modalitate de a va incetini metabolismul si de a va ingrasa. Prin urmare, pentru a nu pune bete in rotile propriului metabolism, trebuie sa dormiti suficient. In lupta impotriva kilogramelor in plus, somnul este la fel de important ca exercitiile fizice si o dieta echilibrata.

Practicarea exercitiilor fizice

Orice activitate fizica accelereaza metabolismul. Antrenorii profesionisti in domeniul fitness-ului recomanda antrenamente la intervale regulate de timp pentru a stimula metabolismul. Sunt construite conform principiului alternarii unei sarcini intense cu una mai usoara. Cu toate acestea, este dificil pentru incepatori si persoanele cu o greutate mare sa faca exercitii in acest mod. Mersul pe jos este un bun punct de plecare. Incercati sa mergeti in fiecare zi timp de cel putin 30-40 de minute, in timp ce schimbati ritmul la fiecare cinci minute – de la lent la mediu, apoi la rapid. Daca nu exista contraindicatii, puteti alterna alergarea intr-un ritm mediu cu mersul pe jos.