De la 1 noiembrie, TVA in turism scade la 5%

tva turism

O noua Ordonanta de Urgenta privind unele modificari fiscal bugetare a fost aprobata recent de Guvernul Romaniei. Prin aceasta ordonanta se reduce cota TVA la 5% pentru cazarea la hotel, pentru serviciile de catering si pentru parcurile de distractii. In plus, prin acelasi act normativ, primariile de care apartin unitatile turistice din toata tara vor putea obtine imprumuturi de pana la 450 de milioane de lei pentru furnizarea de apa calda si caldura in sezonul rece.

Aceasta ordonanta aprobata in Sedinta de Guvern din 4 octombrie 2018 prevede extinderea masurii de reducere a cotei TVA pentru turism, incepand cu 1 noiembrie anul acesta. Masura a fost luata pentru promovarea turismului, reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului intern si stimularea cresterii economice, a anuntat recent purtatorul de cuvant al Guvernului.

Potrivit comunicatului postat pe pagina Ministerului Turismului, cota de de 5% a TVA-ului a fost extinsa si la alte domenii precum: cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara (inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping), serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice (altele decat berea), activitatile sportive, recreative si distractive.

De asemenea, ordonanta se refera si la turismul balnear, unde a fost eliminata cota redeventei pentru apa geotermala si apele minerale naturale utilizate pentru consumul populatiei la buvetele publice, mai exact apa minerala folosita pentru consum.

Prin acelasi act normativ care priveste unele masuri fiscal bugetare, primariile vor putea contracta imprumuturi de pana la 450 de milioane de lei pentru asigurarea furnizarii cu apa calda si caldura pe toata perioada sezonului rece.

In plus, vor fi acordate bonificatii de 10% pentru plata unor obligatii fiscale dupa cum urmeaza:

  • contribuabilii care primesc in luna noiembrie notificare de la ANAF cu termen de plata 30 iunie anul viitor, daca platesc inainte de 15 martie;
  • contribuabilii care vor fi notificati de ANAF in februarie anul viitor, in cazul in care platesc inainte de 31 martie.