Beneficiile cresterii plantelor de interior in locuinta

Plantele de interior prefera pervazul ferestrelor.

Daca aduceti in casa plante de interior la ghiveci, nu inseamna doar ca adugati putina verdeata decorului interior al locuintei. Plantele sunt organisme vii care interactioneaza atat cu corpul si mentalul dvs, cat si cu microclimatul din casa.

Calitatile plantelor de interior

Genereaza oxigen

Cand respirati, corpul dumneavoastra absoarbe oxigenul din aer si elimina dioxid de carbon. In timpul fotosintezei, plantele absorb dioxidul de carbon si produc oxigen. Aceasta imagine inversa a consumului de gaze din aer face ca plantele si oamenii sa fie parteneri extrem de compatibili. Adaugarea plantelor in interiorul unei locuinte poate ridica nivelul de oxigen din incaperea respectiva.

Creste umiditatea aerului

In timpul fotosintezei, plantele elimina si vapori de apa, ceea ce creste umiditatea din jurul lor. Plasand mai multe plante de interior impreuna, puteti creste umiditatea camerei. Cercetarile efectuate la Universitatea Agricola din Norvegia sugereaza ca utilizarea in interior a plantelor reduce problemele cu pielea uscata si reduce riscul de raceli, dureri in gat si tuse uscata.

Purifica aerul

Conform savantilor de la NASA, plantele absorb toxinele din aer – pana la 87% din compusii organici volatili (COV) la fiecare 24 de ore. Acesti compusi includ substante precum formaldehida (prezenta in covoare, vinil, fum de tigara si pungi alimentare), benzen si tricloretilen (ambele se gasesc in fibre artificiale, lacuri, solventi si vopsele). Benzenul se gaseste, de obicei, in concentratii mari, acolo unde exista o multime de carti si tiparituri, de exemplu in scoli, biblioteci si universitati.

Imbunatateste sanatatea bolnavilor

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea de Stat din Kansas, instalarea plantelor de interior in camerele spitalelor accelereaza recuperarea pacientilor. In comparatie cu pacientii din saloane lipsite de plante, pacientii din incaperile ce contin plante de interior necesita mai putine medicamente pentru durere, au frecventa cardiaca si tensiunea arteriala mai mici, prezinta mai putina oboseala si anxietate si sunt mai predispusi la o externare din spital mai precoce.

Imbunatateste capacitatea de concentrare

Un studiu realizat la Royal College of Agriculture din Zirmenter, Anglia, a aratat ca studentii manifesta o atentie mai mare cu 70% atunci cand studiaza in camere cu plante de interior. In acelasi studiu, prezenta studentilor a fost de asemenea mai mare la cursurile tinute in incaperi dotate cu plante de interior.

Cate plante de interior pot creste intr-o locuinta?

Recomandarile variaza in functie de obiectivele proprietarului. Pentru a imbunatati sanatatea si a reduce oboseala si stresul, nu trebuie decat sa asezati o planta medie-mare (un ghiveci cu diametrul de 20 cm sau mai mult) la fiecare 40 de metri patrati.

Pentru purificarea aerului, utilizati intre 15 si 18 plante de interior in ghivece cu diametrul intre 15 si 20 cm pentru o casa cu o suprafata de pana la 100 de metri patrati. Este vorba despre aproximativ 2-3 plante mari in fiecare camera. O planta de interior mare poate fi inlocuita cu cateva mai mici.

Daca nu sunteti un gradinar foarte bun, plantati cateva plante Chlorophytum (cunoscuta si sub numele de voalul-miresei sau planta-paianjen). Ele sunt absolut nepretentioase, purifica rapid aerul si absorb formaldehida din aer. Un alt plus al plantei Chlorophytum este ca nu ocupa mult spatiu si nu creste in inaltime. Alte plante de interior recomandate sunt dracaena, gerbera, orhideea, muscata, ficusul si filodendronul.