Virusul COVID-19 poate stationa pe propriul smartphone

Dezinfectarea telefonului.

Smartphone-urile sunt niste veritabili magneti pentru numerosii germeni existenti in apropierea noastra. Odata cu raspandirea noului coronavirus, aceste telefoane inteligente reprezinta un potential vector de infectie. Virusul COVID-19 poate trai pe ecranul telefonului dvs. timp de cateva zile.

COVID-19 poate trai cateva zile pe orice suprafata din sticla

Organizatia americana CDC (Centers for Disease Control and Prevention) spune ca poate fi posibil sa va infectati daca atingeti o suprafata care are deja virusul COVID-19 pe ea si apoi va atingeti gura, nasul sau chiar ochii. Organizatia recomanda curatarea si dezinfectarea tuturor suprafetelor pe care le atingeti zilnic, in mod repetat.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), virusul SARS-CoV aparut in 2003 a fost activ pe suprafetele din sticla pana la patru zile. A trait pe suprafete din otel inoxidabil si plastic pana la trei zile. Un studiu recent realizat de Institutul National de Sanatate din Statele Unite a descoperit ca actualul coronavirus (COVID-19) poate trai pe suprafete precum plasticul si otelul inoxidabil tot pana la trei zile. Oamenii de stiinta nu au testat cat rezista cel mai recent coronavirus pe sticla dar se pare ca rezultatele sunt similare cu cele ale virusului SARS anterior.

Din ceea ce stim, cel mai bine ar fi sa presupunem ca noul coronavirus poate ramane prezent si activ pe sticla timp de patru zile. Aceasta regula se aplica oricarui dispozitiv cu ecran din sticla, de la telefoane inteligente cu iOS si Android, pana la iPad-uri, tablete si laptopuri cu ecran tactil.

Smartphone-ul trebuie dezinfectat dupa orice iesire in public

Teoretic, puteti pune telefonul in carantina timp de patru zile de fiecare data dupa atingerea acestuia, pentru a va asigura ca nu va puteti contamina cu noul coronavirus.

Dar, in lumea reala, este posibil sa va atingeti telefonul in mod constant si astfel puteti raspandi virusul de pe telefon pe alte suprafete. Coronavirusul poate trai destul de mult timp pe suprafetele din sticla, deci dezinfectarea regulata a smartphone-ului dvs. este esentiala.

Pentru a ramane in siguranta, va recomandam sa va igienizati smartphone-ul dupa fiecare utilizare in public. Cand va intoarceti acasa, spalati-va corect mainile si igienizati-va smartphone-ul in acelasi timp. Daca va spalati mainile fara a va igieniza smartphone-ul, ati putea sa atingeti smartphone-ul si sa preluati virusul COVID-19 pe degete si apoi sa il raspanditi pe alte suprafete sau chiar pe fata dvs., gest ce ar putea duce la infectare.

Daca iesiti afara din locuinta pentru o perioada de timp, luati in considerare sa utilizati in mod regulat servetele dezinfectante pentru a va curata telefonul, la fel cum ati folosi in mod regulat dezinfectant pentru maini. Ar trebui sa evitati sa va atingeti fata in public si, in general, ar trebui sa evitati sa va atingeti fata imediat dupa atingerea telefonului.

Totusi, din punct de vedere tehnic, virusii nu sunt considerati „vii”, asa ca este inexact sa vorbim despre cat timp pot supravietui pe anumite suprafete. Dupa suficient timp in afara unei celule vii – si expunerea la alte elemente – virusul se descompune si devine incapabil sa infecteze pe nimeni.