Nurofen si alcool – de ce este o combinatie periculoasa

Compatibilitatea alcoolului cu Nurofen

Luarea de analgezice este un proces atat de obisnuit, incat oamenii nu se mai gandesc la pericolele asociate cu utilizarea lor necontrolata. Intre timp, instructiunile multor medicamente impun interdictii asupra consumului lor simultan cu o serie de substante chimice, alcool, precum si executarea paralela a unui intreg set de actiuni, de exemplu, conducerea unei masini. Observatii similare pot fi gasite in instructiunile pentru Nurofen, un medicament care nu este recomandat sa fie combinat cu alcool.

Cum actioneaza Nurofen?

Principalul ingredient activ al medicamentului este ibuprofenul. De aceea, are nu numai efect anestezic, ci si antipiretic: ibuprofenul normalizeaza echilibrul prostaglandinelor, a caror incarcare duce la cresterea temperaturii, precum si la diferite boli inflamatorii.

Actiunea acestei substante nu este nicidecum inofensiva: patrunzand in stomac, ibuprofenul irita peretii, ceea ce provoaca aparitia gastritei intr-o utilizare regulata.

Calea medicamentului anestezic este urmatoarea: fiind absorbita in peretii stomacului, Nurofen se combina cu elemente plasmatice, apoi patrunde in articulatii, in tesuturile carora se acumuleaza treptat. Cu cat o substanta este mai mult depusa aici, cu atat sunt mai probabile efectele secundare inerente medicamentului.

Ibuprofenul paraseste corpul prin sistemul genito-urinar si mult mai lent decat se acumuleaza – 1,2 grame pe zi. Prin urmare, utilizarea mai mult de trei zile nu este recomandata.

Efectele secundare includ manifestari care pot fi provocate prin administrarea medicamentului pentru o durata mai mare de trei zile:

 1. aparitia problemelor digestive – dureri de stomac si sangerari, varsaturi, senzatie constanta de greata;
 2. reactii alergice ale pielii: eruptii cutanate, mancarime, umflaturi;
 3. afectarea functiei renale cu edem ulterior;
 4. insomnie, tulburari ale sistemului nervos: iritabilitate, depresie, convulsii;
 5. cresterea tensiunii arteriale.

Toate cele de mai sus nu inseamna ca consecintele apar in mod necesar dupa administrarea pilulei pentru durere. Probleme similare apar dintr-un exces de ibuprofen in organism. In acelasi timp, prezenta unor astfel de efecte secundare indica faptul ca Nurofen are un efect asupra sistemelor corespunzatoare. Acest lucru da motive sa ne gandim, este posibil sa amestecam Nurofen cu alcool daca nu este inofensiv in sine?

Compatibilitatea alcoolului cu Nurofen

Nurofen este un medicament care se administreaza de obicei o singura data in caz de aparitie brusca a durerii. Pe baza acestui fapt, creste probabilitatea combinarii medicamentului cu alcoolul – din cauza uitarii sau a neglijentei. Multi oameni cred ca o pastila nu este un tratament, ceea ce inseamna ca nu exista contraindicatii si pot consuma orice bautura.

Cu toate acestea, este important sa cititi instructiunile de utilizare inainte de a lua un medicament. Producatorii de analgezice avertizeaza ca Nurofen este incompatibil cu o gama larga de medicamente, fumat si bauturi alcoolice.

Exista mai multe motive pentru aceasta:

 • Efectul alcoolului asupra stomacului este extrem de negativ: acesta, la fel ca substanta ibuprofen, irita peretii tractului gastro-intestinal. Administrarea de bauturi alcoolice cu medicamente poate creste efectul depresiv, crescand astfel riscul de a dezvolta ulcere. Acest lucru este deosebit de periculos pentru persoanele predispuse genetic la bolile ulcerului peptic: apoi, pentru manifestarea bolii, este nevoie de o singura scapare, care poate fi un amestec anestezice si bauturi alcoolice.
 • Este cunoscut efectul alcoolului asupra ficatului, care serveste drept bariera impotriva substantelor nocive. Nurofenul, care are proprietati antipiretice, se descompune la fel ca alcoolul, prin ficat, creste incarcatura si, ca urmare, efectul distructiv asupra acestui organ. Problemele asociate cu afectarea functiei hepatice duc la ciroza sau hepatita.
 • Interactiunea analgezicului cu bauturile alcoolice interfereaza cu munca bine coordonata a rinichilor. Acest lucru distruge complet efectul terapeutic al medicamentului, deoarece acesta incepe sa fie excretat mai repede, fara a avea timp sa actioneze. De asemenea, reduce eficacitatea altor medicamente prescrise de medicul dumneavoastra.
 • Dupa cum s-a mentionat deja, Nurofen in sine nu este un remediu absolut sigur. Interactiunea sa cu alcoolul sporeste efectul negativ al ambelor substante, ca urmare pot aparea efecte secundare inerente medicamentului. Ibuprofenul si alcoolul, luate in paralel, provoaca o tulburare a sistemului nervos central, exprimata prin dureri de cap, insomnie, convulsii si stari depresive.
 • Sistemul cardiovascular sufera, de asemenea, de aportul comun de ibuprofen cu alcool, ceea ce creste riscul aparitiei tahicardiei si a insuficientei cardiace. Mai ales la persoanele predispuse la boli de inima.

Unele dintre cele mai eficiente sunt analgezicele care contin ibuprofen, inclusiv Nurofen. Interactiunea cu alcoolul acestui medicament nu este fatala, dar nesigura si, in plus, este inutila: daca medicamentul este luat des, alcoolul elimina complet efectul obtinut.

Durata administrarii nu este deloc lunga: puteti astepta cu usurinta aceasta perioada fara a intrerupe sistemul de tratament. Daca pilula se ia o data, aceasta va ajuta la eliminarea durerii chinuitoare, in timp ce nu dauneaza corpului daca nu ajunge acolo impreuna cu alcoolul, ceea ce creste mult efectele negative ale ibuprofenului.

Consecintele combinarii

Unul dintre motivele pentru care unii oameni beau analgezice impreuna cu alcoolul, fara sa se gandeasca la consecinte, se datoreaza faptului ca prin astfel de medicamente este posibila eliminarea durerilor de cap, precum si a altor afectiuni cauzate de mahmureala.

Intr-adevar, unele grupuri de pastile pentru durere pot ameliora migrenele. Dar acest lucru nu se aplica celor care contin ibuprofen, ceea ce inseamna ca au drept scop eliminarea durerilor inflamatorii.

Se crede ca orice medicament poate fi luat numai dupa ce alcoolul este complet eliminat din organism. Viteza acestui proces depinde de multi factori:

 • de taria bauturilor alcoolice;
 • de cat se bea;
 • de greutatea unei persoane.

De exemplu, pentru un barbat care cantareste 80 kg va dura mai mult de douazeci de ore pentru a elimina 500 ml de vodca, sau doua ore si jumatate pentru aceeasi cantitate de bere. Pe Internet, puteti gasi cu usurinta tabele cu durata de eliminare a alcoolului din corp, precum si calculatoare speciale.

Sanatatea este un lucru important, dar fragil: o puteti pierde cu usurinta prin comiterea unor acte imprudente. Una dintre acestea este amestecul de medicamente cu alcool, care in sine este ilogic: una dintre substante este conceputa pentru a vindeca, cealalta pentru a distruge.

Nurofenul si alcoolul nu sunt o combinatie letala, dar este periculoasa, deci este important sa va ganditi la consecintele acestei interactiuni inainte de a bea alcool.