Principalele tipuri de comert electronic

tipuri de comert online

Principala forma de comert electronic este ceea ce noi numim afaceri la consumatori (Business-to-Consumer, B2C), dar exista diverse alte forme de comert electronic care se pot potrivi ideii dvs. intr-un mod mai adecvat. In continuare vom enumera si vom explica pe scurt ce inseamna toate acestea.

Afaceri la afaceri (B2B)

Nu este nevoie sa spunem ca comertul electronic B2B se produce atunci cand se efectueaza o tranzactie intre doua intreprinderi. Intreprinderile de succes B2B includ companii precum HubSpot care ofera software de marketing si vanzari inbound si Xero care ofera software de contabilitate pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Afaceri la consumatori (B2C)

Toate povestile de succes ale companiilor de peste compania B2C e-commerce. Acesta este momentul in care intreprinderile vand produse catre consumatori ca si dumneavoastra si cu mine. Un magazin online (inclusiv cele de dropshipping) lucreaza cel mai adesea pe un model de afaceri pentru consumatori.

Consumatori la consumatori (C2C)

Comertul electronic C2C apare atunci cand un consumator vinde direct altui consumator. Acest lucru a dus la un boom definit in ultimii 10 ani. Site-uri precum depop, gumtree si shpock au facut un nume foarte bun pentru ei insisi recent. Platforma eBay este inca lider de piata, dupa ce s-a infiintat in 1995, sau Etsy care a fost infiintat in 2005.

Consumatori la afaceri (C2B)

Un consumator pentru o afacere este un tip de comert electronic mai putin comun. Acest lucru se intampla atunci cand un consumator vinde sau investeste intr-o afacere. Companiile care au folosit o campanie de tip crowdsourcing sau kickstarter pentru a-si finanta afacerea fac aceasta diferenta.

Afaceri la administratie (B2A)

Acest tip de comert electronic apare atunci cand tranzactiile se efectueaza online intre companii si administratia publica. Aceasta zona tinde sa atraga o varietate de servicii, cum ar fi securitatea sociala, ocuparea fortei de munca si documentatia legala. Acest tip de comert electronic a crescut in ultimii ani, cu o crestere a investitiilor in e-guvernare.

Consumatori la administratie (C2A)

In cele din urma, acest tip de comert electronic include toate tranzactiile dintre persoane fizice si administratia publica. Iata cateva exemple de acest lucru:

  • Educatie – publicarea si difuzarea informatiilor, invatarea la distanta;
  • Formularele de plata si platile fiscale;
  • Sanatate – platiti pentru servicii medicale, consultatie.