Profesia notarilor uneste trasaturile diferitelor procesiuni juridice care alcatuiesc specificitatea activitatii, numita ca si notariala. Trebuie retinut faptul ca notarul, care efectueaza acte notariale, le indeplineste in numele statului roman. Acest lucru nu numai ca implica o responsabilitate suplimentara, ci si confera prestigiul profesiei.
Eroarea notariala
Pretul unei erori notariale poate fi destul de ridicat si poate afecta serios soarta unei singure persoane sau organizatii. Pe langa responsabilitatea pentru cazul atribuit, notarii sunt de asemenea raspunzatori pentru actele notariale.
Acest principiu este stabilit de legislatia interna, precum si cazurile de raspundere. Legislatia stabileste dubla responsabilitate a notarilor, in functie de faptul ca statutul juridic al notarului este o practica publica sau privata.
Urmatoarele ar trebui sa fie tinute cont aici. Un notar care lucreaza intr-un birou notarial, in cazul unor actiuni contrare legilor Romaniei, poarta raspundere disciplinara in modul prevazut de lege.
Un practicant privat notar care a divulgat in mod deliberat informatii despre un act notarial sau care a efectuat un act notarial contrar legilor romane in vigoare este obligat de catre instanta sa compenseze prejudiciul cauzat. In alte cazuri, prejudiciul este compensat de notar, daca nu poate fi compensat in mod diferit.
Aspecte de luat in considerare in cazul erorii notariale
In primul rand, relatia dintre notar si persoanele care i-au fost aplicate pentru actele notariale nu are o baza juridica privata, ci o baza juridica publica. Prin urmare, responsabilitatea notarului in acest caz vine in cadrul relatiilor nu de drept civil, ci a relatiilor de drept public. Prin urmare, regula importanta potrivit careia legea privind protectia drepturilor consumatorilor nu se aplica relatiei dintre notar si persoanele care au solicitat acte notariale.
In al doilea rand, in toate cazurile, putem vorbi doar despre responsabilitatea vinovata a notarului, atunci cand instanta a stabilit vinovatia sa in incalcarea normelor procedurilor notariale. O interpretare diferita ar insemna, de fapt, raspunderea penala in raport cu notarul sub forma confiscarii proprietatii notarului.
In al treilea rand, trebuie avut in vedere faptul ca notarul este responsabil pentru un anumit domeniu de activitate si interactioneaza cu un numar de organe, iar in ceea ce priveste actele juridice si documentele emise de acesta, acesta nu are dreptul de audit si de control.