Primul turn plutitor din lume va fi ridicat in Rotterdam

Apele portului Rotterdam vor gazdui primul turn plutitor din lume.

Condusa de arhitectul olandez Koen Olthuis, Waterstudio este deja o firma cunoscuta pentru incredibila sa arhitectura plutitoare dar continua sa faca furori in lumea designului inovator. Recent, aceasta firma de arhitectura cu sediul in Amsterdam, a dezvaluit primul turn plutitor de lemn din lume.

Materialul de constructie principal al turnului plutitor va fi CLT-ul

Prevazut a pluti pe apele apartinand portului olandez Rotterdam, turnul este format dintr-un material lemnos laminat transversal, considerat de mare perspectiva, denumit CLT (cross-laminated timber), si va adaposti spatii pentru birouri, un parc public si un restaurant cu terasa.

Acest proiect al firmei Waterstudio este o abordare contemporana a arhitecturii plutitoare. Turnul de 130 de metri inaltime va fi realizat din acest material lemnos denumit CLT, facand structura mult mai usoara decat constructiile similare din beton. In plus, lucrand cu CLT ar insemna ca cladirea respectiva va fi realizata cu o resursa regenerabila, oferind orasului Rotterdam un reper durabil de ultima ora. De asemenea, turnul va folosi suprafete mari de sticla, pentru a transfera multa lumina naturala in interior. Vegetatia abundenta, inclusiv gradinile „de buzunar” plantate cu legume, ierburi si flori, se vor intalni in tot turnul – atat in interior, cat si in exterior.

Turnul plutitor va gazdui inclusiv evenimente sociale

Potrivit lui Olthuis, designul cladirii este asemanator cu o foaie de hartie care a fost impaturita pana la formarea unui turn in mijloc. Baza turnului este amplasata pe o platforma plata, ce va fi acoperita integral cu vegetatie. Inaltandu-se de pe aceasta punte, fatada turnului este marcata de o serie de coloane in forma de V. In interior, un atrium spatios va fi inundat de lumina naturala.

Desi turnul va fi utilizat in principal ca spatiu pentru birouri, exista mai multe zone prevazute special pentru publicul vizitator. Daca birourile vor fi situate la etajele superioare, etajele inferioare si puntea principala vor gazdui mai multe spatii accesibile publicului, cum ar fi o galerie de arta si o cafenea. De asemenea, pe puntea inferioara, un restaurant va dispune de o terasa minunata ce va oferi perspective uimitoare asupra portului. Ca si spatiu suplimentar, o curte luxurianta, plina de verdeata, le va permite lucratorilor si vizitatorilor sa se bucure de aer curat. Aceasta zona este proiectata pentru a fi un spatiu flexibil pentru diverse functii si evenimente care se petrec pe parcursul anului in Rotterdam.