Ianuarie 2020 – cea mai calda luna ianuarie din istoria recenta

Urs polar afectat de incalzirea globala.

Analizand toti cei 141 ani in care s-au facut astfel de inregistrari, Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica (NOAA) a confirmat faptul ca luna trecuta a fost cea mai calda luna ianuarie de cand se tine aceasta statistica. Intre timp, cele mai calduroase 10 temperaturi din ianuarie au avut loc toate in acest secol incepand din 2002, subliniind incalzirea climatica accelerata cu care ne confruntam.

Noi recorduri de temperatura

De obicei, prima luna este cea mai rece perioada din an. Insa inregistrarile recente dezvaluie temperaturi medii semnificativ mai calde. Dupa cum a precizat NOAA, ianuarie 2020 a marcat cea de-a 44-a luna ianuarie consecutiva si a 421-a luna consecutiva cu temperaturi, cel putin nominal, peste media secolului trecut.

De asemenea, NOAA a constatat ca temperatura globala a suprafetei terestre si a oceanului, masurate in ianuarie 2020 au fost cele mai mari inregistrate, cu 2,05 grade F (1,14 grade C) peste media secolului XX. Aceasta a depasit recordul stabilit in ianuarie 2016, cu 0,04 grade F (0,02 grade C). ”

Luna trecuta s-au inregistrat 2,70 grade F peste medie pentru emisfera nordica, in timp ce in emisfera sudica s-a depasit cu 1,40 grade F peste medie. Acest lucru a fost strans legat de o lipsa considerabila de acoperire cu zapada in emisfera nordica.

O alta tendinta ingrijoratoare este aceea ca atat acoperirea cu gheata marina din Arctica, cat si din Antarctica a fost semnificativ diminuata.

Incalzirea globala e pusa pe seama activitatii industriale

Potrivit NASA, 97% dintre oamenii de stiinta din domeniul studiului climatic recunosc activitatea industriala drept vinovatul in situatia alarmanta a cresterii temperaturilor globale – in special arderea combustibililor fosili, utilizarea necorespunzatoare a pamantului prin exploatarea forestiera si cresterea animalelor pentru industria carnii – toate acestea crescand concentratiile de dioxid de carbon si alte emisii de gaze cu efect de sera.

Aceste temperaturi globale ridicate au avut repercusiuni de anvergura, cum ar fi marirea numarului de fenomene extreme (uragane, furtuni, etc.), precipitatii abundente, retragerea ghetarilor, cresterea nivelului marii , dezechilibre ale ecosistemului si punerea in pericol a numeroase exemplare din flora si fauna Terrei.

Daca va fi lasata nemijlocita, criza climatica va incepe sa afecteze in mod negativ oamenii, mai ales prin perturbarea aprovizionarii cu produse alimentare, provocand daune materiale, incarcand economiile deja aflate in impas, incitand populatia la relocare si agravand amploarea problemelor de sanatate publica.