Despre Kabbalah

Cabala

Curentul religios Cabala suscita din ce in ce mai mult interesul contemporanilor, desi este vorba de o traditie veche. Termenul Cabala provine din cuvantul ebraic „kabbalah”, care inseamna primire, receptare, sau traditie. Cabala apare scrisa in diferite forme: cabalah, kabbalah, Qabala, cabala sau abalah. Datorita mijloacelor moderne de comunicare, nu trebuie sa preiei aceasta traditie din familie, nici macar nu trebuie sa fii evreu pentru a studia Cabala. Vedete celebre au preluat invatamintele vechi si le transpun in interpretari contemporane. Celebra Madonna, Demi Moore sau Jennifer Anniston sunt admiratoare si practicante ale Cabalei, iar cabalistii moderni adapteaza aceasta traditie veche la orice sistem religios.

Strict tehnic, termenul Cabala se aplica doar scrierilor care au aparut in Spania si sudul Frantei, in perioada Evului Mediu, incepand din secolul al XIII-lea. In mod generic, termenul se aplica tuturor formele de ezoterism evreiesti. Cabala este de fapt traditia orala transmisa de inteleptii evrei din generatie in generatie, in paralel cu textele biblice.

O cunoastere de aceasta natura mistica intruchipeaza esenta cunoasterii Universului si perceptia lui Dumnezeu. Conform misticii traditionale, sistemul cabalei timpurii, incepand din secolul al X-lea inainte de Christos, a fost transmis verbal de catre patriarhi, prooroci si intelepti, fiind mai apoi combinat cu scrieri religioase si fiind practicat de majoritatea evreilor in vechiul Israel. Mai tarziu, existand pericolul ca aceste cunostinte cabalistice sa fie utilizate in mod abuziv – in special de straini – Sanhedrinul (autoritatea religioasa evreiasca) a ascuns aceste cunostiinte si le-a secretizat.

Cabala este un sistem de credinta subiectiv, dificil de clasificat, deoarece se sprijina pe o filosofie complicata, nu pe fapte istorice. Ea ne invata ca exista o Fiinta Divina, nici femeie, nici barbat, care are 10 aspecte primare numite Sephirot (emanatii), reprezentate in Arborele vietii. Cabala explica lumea creata de Fiinta Suprema prin cele 10 Sephirot, care coborau la diferite niveluri, pana cand Creatia a fost pe deplin realizata.

Cabala, perceputa „mistic” este o parte a traditiei evreiesti, care se ocupa cu studiul esentei lui Dumnezeu, caci cabalistii cred ca Dumnezeu se manifesta in moduri misterioase. Inteleptii evrei spun ca adevarata cunoastere si intelegere a acestui proces misterios se poate obtine prin cunoasterea Cabalei, ajungandu-se la intelegerea lui Dumnezeu.